Auto leasen of kopen?

Een veelgestelde vraag

Ga ik mijn bedrijfsauto kopen of leasen? Het is een logische vraag die vaak voorkomt. Wat als u een leaseauto kan krijgen waar u ook privé in mag rijden en u zich afvraagt of het niet voordeliger is gewoon de kilometers te declareren van uw eigen auto? Wat is dan het beste, een auto leasen of kopen? Onderstaand artikel verschaft u meer informatie omtrent dit vraagstuk. U vindt er daar de voor- en nadelen van beide opties, zodat u uiteindelijk zelf de beslissing kunt maken.

Voor- en nadelen van auto leasen of kopen zakelijk

Laten we beginnen bij de mogelijkheid om uw bedrijfsauto te leasen. Het grootste nadeel is hier de bijtelling. Dit is een vast percentage van de nieuwprijs van uw leaseauto. Dit telt u bij uw inkomen op en hier moet u ook nog belasting over betalen. In de meeste gevallen is dat 20 tot maar liefst 25 procent. Een maandelijkse financiële bijdrage wordt vaak gevraagd van leaserijders door werkgevers, als u een duurdere auto wil bijvoorbeeld. Hierbij mag niet vergeten worden dat werkgevers het privégebruik van leaseauto’s steeds meer beperken. Komt u uit boven het maximum, dan moet u een prijs per kilometer gaan betalen. Een nadeel van een eigen auto is dat u van de fixus slechts 19 cent per kilometer krijgt als vergoeding; dit is belastingvrij. Uiteindelijk zal het daadwerkelijke voordeel dus niet zo hoog zijn als dat het lijkt. U kunt de kosten van leasen laag houden door een zuinige auto te rijden, waarbij de bijtelling kan zakken naar 14 procent. Bovendien heeft u nooit moeilijkheden als uw leaseauto kapot is, want u krijgt dan meteen een andere mee.

Het antwoord

Wat is voordeliger, een auto kopen of leasen? Als we al het bovenstaande samenvatten, komen we tot de conclusie dat leasen in veel gevallen voordeliger is dan het declareren van de kilometers van uw eigen auto. Liever een uitgebreid advies, gebaseerd op uw persoonlijke situatie? Wij helpen u graag verder bij de kwestie auto leasen of kopen als ondernemer.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Wij zijn ervan overtuigd dat we een belangrijke rol kunnen spelen in uw wagenparkbeheer. Hierdoor heeft u als ondernemer uiteindelijk lagere kosten en minder zorgen!