MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De term MVO zegt u misschien weinig, maar het zogenaamde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is tegenwoordig een echte must voor bedrijven. MKB Fleetservice is wat dat betreft dan ook geen uitzondering. Maar wat is het nu precies, dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? En wat houdt dat voor u als MKB’er in? Hieronder leest u meer over het fenomeen MVO.

Wat is MVO?

Laten we eerst vooropstellen dat er niet één vaste vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bestaat. MVO ziet er namelijk in ieder bedrijf en bij elke onderneming anders uit. Geen bedrijf is immers hetzelfde en ook de werkzaamheden en de core business van bedrijven verschillen enorm. MVO gaat in ieder geval altijd uit van de volgende drie hoofdmotivaties:
  1. Omdat het loont
  2. Omdat het hoort
  3. Omdat het moet

Waarom kiezen voor MVO?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor MVO. Ieder bedrijf zal verschillende motivaties hebben voor het kiezen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Op basis van de drie hoofdmotivaties kunnen echter de drie grootste drijfveren voor MVO aangekaart worden. Allereerst draagt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen namelijk bij aan de financiële prestaties van een bedrijf. Zo hebben de stijgende vraag naar duurzame producten of diensten en de verhoogde arbeidsproductiviteit een positieve invloed op bedrijven. Daarnaast zorgt de huidige tijdsgeest ervoor dat steeds meer bedrijven wel over moeten gaan tot MVO. Doen zij dit niet, dan kunnen ze bijvoorbeeld boycots van consumenten, stakingen, mediaschandalen of ingrijpen van de overheid verwachten. Wanneer bedrijven niet doen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, kunnen ze hun zogenaamde license to operate dan ook verliezen. Echter is het niet zo dat alleen financiële overwegingen een rol spelen bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Veel bedrijven doen aan MVO omdat zij hun steentje willen bijdragen aan de maatschappij en ze het milieu zo min mogelijk willen belasten.

Neem vrijblijvend contact op!

Wilt u ook graag maatschappelijk verantwoord ondernemen met uw bedrijf?